Friday, March 14, 2014

.. sihat sebelum sakit..

dulu, masa rambut cantik ikal mayang,
sebok dok kaler macam2, nak vogue katanye
sebok dok tayang kat orang, sebab 'ko ado?' katanye
tetibe allah tarik nikmat tu,
tinggal sejemput je pun nak ikat
dilurut2 jatuh gugur genggam per genggam
dok sikat nak nampak comel cik abang tengok, beza takde
baru sedar kasik cik abang sorang tengok lagi puas hati dari dok tayang kat orang
kan ke dah lambat sedar tu

dulu, masa lidah masih boleh merasa,
sebok takmo makan semua bende, gemuk nanti katanye
sebok dok nak mkn salad mahal, tak glamour makan nasik dagang, 'kampung' katanye
tetibe allah tarik nikmat tu,
masuklah apa pun dalam mulut, rasa sama, mcm mkn kertas kadbod
nampak macam2 lauk, bile jamah, tak rasa macam yang nampak, kene flashback ingat balik mcm mana rasa masak asam pedas
cili merah seurat pun rasa mcm pisau hiris tekak
sedih,kan ke dah lambat sedar tu

dulu, masa kulit putih beseri,
sebok nak try pelbagai skincare, nak lagi gebu katanye
sebok nak beli mask tu nak gi spa ni, nak flawless 'mcm retis' katanye
tetibe allah tarik nikmat tu, 
kulit sensitive kene pakai simple product je, lain2 tak boleh, chemical banyak
muka kusam, pudar, mcm zombie pun ada
malu, kan ke dah lambat sedar tu

dulu, masa sore gah berkata2,
sebok dok mengata ikut sedap mulut, tak pikir org rasa, tak pandai cover2 katanye
sebok dok cakap bende ngarut2, 'mulut aku' katanye
tetibe allah tarik nikmat tu,
nak telan air liur pun macam telan batu pasir sakit terhiris, ni kan pulak nak bersuara
nak bersembang tak terdaya, sampai boleh jadi gaduh bila isyarat tangan tak tersampai mesej
sepi, kan ke dah lambat sedar tu

dulu, berat 53kg, tadi ukur 45.5kg.. dlm masa 2 bulan. 
alhamdullillah
allah tarik nikmat cepat
kasi sedar diri sendiri
kasi jangan lupa lagi
moga menjadi panduan hidup
jgn buat dah bende2 tak elok
nikmat allah untuk disyukuri
syukur
alhamdullillah
allah maha mengasihani
allah maha penyayang
allah maha mengampuni
taubat
ikut jalan dia
nikmat yang dia beri
perguna seadanya
tak payah tunggu allah tarik nikmat

allah ya rabbi
padamu aku berserah
aku milikmu
hanya engkau maha menentu
doaku
ampuni dosaku ya allah
pinjamkan aku sedikit nikmatmu
izinkan aku memperbaiki diriku
ameen



2 comments:

  1. Im in tears..i luv u babe...koyan..

    ReplyDelete
  2. luv u too... kite sama ingat-mengingati;) xxoo

    ReplyDelete